Olje til 100 dollar ingen umulighet

Av Peter Wessel - 09.mai.2006 @ 10:45 - Kommentr
Oljeprisen har det siste året steget fra USD 50 til over USD 70 per fat, og til tross for en rekke spådommer er det få signaler som tyder på et betydelig fall i oljeprisen i nær fremtid.

 

Nok en gang ser det ut som om kombinasjonen av økt politisk spenning, liten ledig global produksjonskapasitet og mangel på raffineringskapasitet er forklaringen på den stadig stigende oljeprisen.

Helt siden invasjonen i Irak 2003 har det vært store forhåpninger om økt oljeeksport fra Irak, men 3 år senere eksporterer landet fortsatt langt mindre en før invasjonen. I Nigeria er oljeeksporten redusert med 25 prosent siste måneder grunnet sabotasje mot landets oljeanlegg. Sist, men ikke minst har Opecs nest største produsent Iran skapt økt politisk spenning i regionen med sitt atomprogram.

Mangel på ledig produksjonskapasitet vil på sikt bli løst, men de nærmeste årene vil dette begrenses av mangel på fagpersonell og liten ledig kapasitet hos utstyrsleverandører. For øyeblikket mener vi at ledig global produksjonskapasitet er under 2 mill fat/dag. Fremover vil dette ventelig øke, men økningen skjer langsomt.

Siden de færreste av oss er forbrukere av ren råolje, er raffineringskapasitet også viktig for utviklingen i oljeprisen. Det er også her begrenset med ledig kapasitet og det tar mange år å bygge opp tilstrekkelig kapasitet. Påbegynte prosjekter tilsier en årlig kapasitetsøkning på mindre enn en million fat per dag i årene som kommer.

Selv om de fleste eksperter er enige om at det finnes nok olje i verden er dagens høye oljepris et resultat av en lang periode med underinvesteringer i oljefelt, produksjonsutstyr og raffinerier. Det faktum at mesteparten av verdens ledige reserver i tillegg befinner seg i geografiske områder med betydelig politikk usikkerhet gjør ikke saken bedre. Det første forholdet vil ikke bli utbedret på mange år og en ytterliggere tilspissing av konflikten i midtøsten vil fort kunne bringe oljeprisen til nye høyder( $100?).

En fortsatt stigende oljepris vil være gode nyheter for de norske oljeselskapene og SEB Enskilda er fortsatt positiv til sektoren. Selv om Norsk Hydro kursen har steget med nesten 100 prosent siste 12 måneder viser våre regnestykker at aksjen forsatt er lavt priset. Som det fremgår av tabellen under mener SEB Enskilda at samlede verdier i selskapet er over NOK 1400 kr pr. aksje:


 Hydro

 

I tillegg til Hydros oljevirksomhet har selskapet en betydelig virksomhet innenfor aluminium, også her har prisene gått i været siste 12 måneder. Aluminiumsprisen har i perioden steget med over 50 prosent og ligger nær $ 3,000 per tonn. Mange av de samme forholdene som er nevnt for oljemarkedet gjelder også i metallmarkedet. Det har vært en kraftig vekst i etterspørselen, først og fremst fra Kina hvor etterspørsel er opp med 17-20% siste året kombinert med for lave investeringer i smelteverk gjennom en årrekke.

Markedene for Hydros hovedprodukter er veldig sterke og selskapets finansielle posisjon har knapt vært bedre noen gang.  I tillegg bør man ikke utelukke muligheten for at Hydro skiller ut aluminiumsvirksomheten, på samme måte som de gjorde med gjødsel våren 2004.

Denne kombinasjonen vil gjøre at kursen på Norsk Hydro vil forstette å stige fremover.


Peter Wessel

Peter Wessel er utdannet sivilkonom fra BI. Wessel er meglersjef i SEB Enskilda, et av de strste meglerhusene i Norge og Skandinavia, og har i en rrekke hatt en finger med i en rekke viktige transaksjoner p Oslo Brs. Han startet sin karriere i Oslo Securities som obligasjonsmegler og flyttet deretter over til SEB som obligasjonsmegler. Siden 1997 har han sittet p aksjebordet og jobbet seg opp til bli en av de mest anerkjente meglerne i det norsk markedet. Han har flere av de beste investorene p Oslo Brs p sin klientliste.

mai 2006
ma ti on to fr l s
1 2 3 4 5 6 7
8
9
10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31        
             
hits