Oppkjøpsfeber ...

Av Peter Wessel - 04.apr.2006 @ 10:59
Hva har Norgani , Awilco Offshore, Fast, Electolux i Sverige og Vestas Wind systems i Danmark til felles? De er alle sannsynlige oppkjøpskandidater.

Det norske aksjemarkedet er inne i sitt fjerde år med oppgang og kursene er opp mer enn 300 prosent siden bunnen i 2003. Vi ser likevel ytterligere oppside i markedet drevet av god inntektsvekst, sterke balanser, høy dividende og god likviditet.

Selskapenes balanser er sterkere enn noensinne og bokført egenkapitalandel for norske børsnoterte selskaper er over 40 prosent, mot historisk ned mot 30 prosent.  Dette i kombinasjon med lavt rentenivå, økt press fra styrer om økt avkastning på kapitalen og en rekke store private equity-aktører med velfylte lommebøker, gjør fusjoner og oppkjøp til et svært aktuelt tema for 2006.

I oktober 2005 så vi Ericsson legge inn bud på engelske Marconi, i november bød en gruppe private equity-selskaper på danske TDC, ISS led samme skjebne tidligere på året. I Norge bør nevnes Gjensidiges bud på Oslo Areal, Sages bud på Visma, Seadrills overtagelse av Smedvig, og nå sist på mandag hvor det kom bud på Nemi og Gambro.


Jeg har prøvd å identifisere noen aktuelle oppkjøpskandidater:
 
Norgani
Norgani gir deg en unik eksponering mot det nordiske hotell eiendomsmarkedet. Selskapet har siden starten i 2005 kjøpt 63 hoteller fordelt på 42 i Sverige, 12 i Norge, syv i Danmark og to i Finland. Hotellmarkedet i alle fire nordiske land har vist en sterk positiv utvikling siste tiden. Med en fortsatt sterk økonomisk vekst for regionen og en begrenset tilbudsvekst de kommende årene vil både belegg og priser fortsette å utvikle seg positivt. Når vi ser enkelte syndikerte eiendomsprosjekter omsatt ned mot fem prosent yield (avkastning) i både Norge og resten av Norden fremstår Norgani på 6,9 prosent yield som en meget attraktiv oppkjøpskandidat for livselskaper og andre som ønsker en diversifisert eiendomsportefølje.  Et bud på 95 kroner aksjen tilsvarer en yield på seks prosent, fortsatt 100 basispunkter høyere en børsnoterte eiendomsselskaper i Norden.
 
Awilco Offshore
Awilco Offshore eier to boligrigger og har 6 ultra moderne jackup drilling-rigger under bygging i Singapore. Første riggen blir levert juni 2006 og er sluttet med Arabian Drilling Company på fem år bareboat til 71.800 dollar dagen. Det er i dag 56 Jackups under bygging tilsvarende 15 prosent av flåten og nye bestillinger i dag vil først kunne leveres 2009. Gjennomsnittlig alder på flåten (før nybygg) er 24 år. Vi har siste seks måneder sett betydelig interesse for å kjøpe rigger/selskaper med rigger under bygging og ikke minst selskaper med driftskompetanse, noe Awilco har sikret gjennom Premium drilling. Awilco handler i dag på over 20 prosent rabatt på bokført verdi og vi har en diskontert kontantstrøm på (DCF) verdi på 75 kroner aksjen.


Fast
Fast leverer verdensledende teknologi innenfor megatrenden ”enterprise søk”. Mengden tilgjengelig informasjon øker eksponentielt, og gode søkeverktøy som presist finner riktig informasjon hjelper bedrifter å redusere kostnader samt øke inntekter og gir for noen et viktig strategisk konkurransefortrinn. Selv om Fast og Autonomy er ledende i dette segmentet, er markedet fremdeles ungt og fragmentert. Store selskaper som Microsoft og IBM har jobbet med å komme opp med løsninger, men har så langt ikke lykkes. Vi tror flere store aktører søker eksponering mot søkemarkedet og at Fast kan være inngangsbilletten. En stor kontrollerende eier har tidligere gjort det vanskelig for budgivere å få kontroll, noe som har endret seg etter at Fast kjøpte Opticom.

          
Electrolux
Electrolux er en av verdens ledende produsenter av husholdningsprodukter, både innendørs (hvitevarer og støvsugere) og utendørs gjennom Husqvarna. Senest i forrige uke fikk konkurrenten Whirpool godkjent sitt bud på Mytag til en pris som implisitt ville verdsette hvitevaredivisjonen i Electrolux til 55-60 milliarder. Outdoor products (Husqvarna) tjente tre milliarder i 2005 og priser vi divisjonen på snittet av sektoren er verdien 35-50 milliarder tilsvarende 320-340 svenske kroner aksjen. Generalforsamlingen i Electrolux den 24. april vil trolig vedta deling av selskapet og begge divisjoner vil da fremstå som attraktive oppkjøpskandidater.


Vestas
Vestas er global markedsleder innenfor det sterkt voksende vindturbin-markedet.  Vi forventer at markedet vil vokse med 15 prosent i de neste 10 årene og flere store aktører ønsker en posisjon i dette markedet. Aktuelle kjøpere kan være Siemens, Caterpillar, Mitsubishi, Shell eller for eksempel ABB. Fokuset på alternativ energi er økende og betalingsvilligheten klart på vei opp noe en 5-dobling av verdien på REC de siste 12 måneder er et bevis på. Vestas prises til 15 ganger 2007-inntjeningen . Vi tror en kjøper kan forsvare en pris opp mot 200 danske kroner per aksje.

Andre oppkjøpskandidater som bør nevnes er Bluewater, Expert, Fred Olsen Energy, Golar, Petrojack, Opera og Storebrand.

Kommentarer:
Postet av: T. Skonnert

Hvorfor ikke anbefale dem direkte istedenfor å gjøre det gjennom oppkjøps-skyen? Den dagen det kommer kritikk mot Norgani eller Fast fra denne kanten, så er det virkelig skjedd noe revolusjonært....

27.apr.2006 @ 16:23
Postet av: ?

Skal du ikke prise inn forventninger??????????????????

07.jun.2006 @ 17:36

Skriv en ny kommentar:

Navn:
Husk meg ?

E-post:


URL:


Kommentar:


Trackback
Trackback-URL for dette innlegget:
http://app.nettblogg.no/trackback/ping/1049113
hits